Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Zilver op Nederlands kampioenschap

zaterdag 27 juni 2015

Achter de nieuwe Nederlands kampioene Lucinda Brand is Amy zaterdag tweede geworden op het Nederlands kampioenschap. In Emmen won ze een sprintje om de tweede plaats van Annemiek van Vleuten en Natalie van Gogh. Nadat Brand op ruim drie kilometer van de finish wegreed uit een kopgroep van negen rensters, deed Amy dat ook met de andere twee. Ze kwamen echter te laat om de nieuwe titelhoudster nog te achterhalen.

Hoewel ze hoopte op de overwinning, kon Amy na afloop wel concluderen dat zij en het team een sterke koers hadden gereden. "Het ging goed", zegt ze. "Lange tijd reed een kopgroep vooruit, maar daarin namens ons team Kyara. We kregen het op een gegeven moment wel wat benauwd toen niemand het dichtreed, waarna wij dat zijn gaan doen. Ik wil de het gat graat voor de finale dicht hebben, omdat we dan nog konden aanvallen. Een massasprint met zoveel meiden die een kans ruiken is te risicovol. Met een kleine groep heb je gewoon veel meer controle."

De kopgroep werd dus gegrepen, waarna de uiteindelijk kopgroep van negen rensters in de finale ontstond en streed om de zege. "Lucinda reed daar uit weg. Ik wilde achter haar aan springen, maar Iris dook er eerst nog tussen. Zij kon echter niet volgen en toen was ze weg. Daarna vond ik dat het niet aan mij was om het gat dicht te rijden. Parkhotel zat met drie rensters mee en ook Bigla was er met twee meiden."

Er wordt er één vierde
Uiteindelijk kwam Amy dus nog wel weer vooruit met Van Vleuten en Van Gogh. "Natalie reed niet vol mee merkte ik en dan ga je dat al snel ook niet doen. Er wordt er één vierde en als je dan volle bak gaat rijden terwijl de anderen dat niet doen, weet je dat je dat bent. Natuurlijk rij je om te winnen, dat was vandaag ook echt de hele insteek van mij en het team, maar ik was wel zo realistisch om te zien dat we er niet meer bij konden komen."

Over het rijden van de complete Liv-Plantur ploeg was Amy na afloop in ieder geval zeer te spreken. "Als team hebben we gewoon heel goed gereden. Kyara zat mee in die kopgroep. We reden het dicht, omdat de winstkans dan groter was. In de finale heb ik veel op aanvallen gereageerd, omdat ik gewoon heel graag wilde winnen. Maar bij zo'n aanval als die van Lucinda was het niet aan mij als eenling in de kopgroep. Dat is achteraf dan wellicht stom, maar dat kun je op voorhand natuurlijk niet weten."

Vlak parcours
Zeker was dat het NK dit jaar een ander karakter had. Een nadeel? "Ik vind het niet vreemd dat we een keer een vlak NK hebben. Het is onzin om altijd maar te klimmen, want dit hoort er ook gewoon bij. Maar ik vond dit qua veiligheid en hoe het rondje was, niet echt een NK waardig parcours. Ook al zie je wel dat uiteindelijk toch wel één van de sterkere rensters wint. Er zat echter bijvoorbeeld een N-weg in die voor de helft was afgezet en waar het gewoon te smal was. Dat hoort niet op een NK, vind ik."

Foto's: Sportfoto.nl