Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Een WK met veel kanshebbers

donderdag 21 september 2017

Zondag kwam Amy in Bergen al in actie bij de wereldkampioenschappen. Toen reed ze met Boels-Dolmans naar het zilver in de ploegentijdrit. Daarmee zit de WK er voor haar echter niet op. Zaterdag gaat ze namelijk van start in de wegwedstrijd. En daarin kan het Nederlandse team absoluut hoge ogen gooien. "We rijden met acht rensters en kunnen naar mijn idee alle acht wereldkampioen worden", zo zegt Amy.

In het Noorse Bergen gaat het peloton van start voor een wedstrijd over acht ronden van 19,1 kilometer. Dat komt neer op in totaal 152,8 kilometer. Was het parcours van de WK vorig jaar in Doha vlak en werd er in het verleden al eens het verschil gemaakt door zware beklimmingen, daar is dat in Noorwegen anders. "Maar ik denk wel dat het zwaar gaat worden", zegt Amy. "Het is niet heel selectief met één klim, maar juist doordat het nergens echt vlak is en het constant op en af blijft gaan, zal het slopend zijn. Daar zijn wij denk ik heel goed in."

Daarbij is een WK net wat anders dan andere koersen, hoewel Amy ook wel weer heel veel overeenkomsten ziet. "Je rijdt op een WK natuurlijk met een ander team en iedereen is in topvorm hier. En daarnaast wil iedereen hier natuurlijk écht winnen. Dat merk je wel in het peloton. Maar verder is het als koers niet anders dan andere koersen."

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: In het oranje in actie tijdens de EK wielrennen van 2016 in het Franse Plumelec.

En één van de kanshebsters is Amy zelf dus ook. Hoewel dat eigenlijk geldt voor het complete Nederlandse team. "Ja, ik kan hier ook winnen. Net als de andere Nederlandse meiden. Wij hebben een heel sterk team. Dat heb je op de EK ook gezien. Je moet net de juiste groep hebben en de juiste kans grijpen. Ik hoop dat wij er als team slim mee om weten te gaan dat we allemaal zo sterk zijn. Zelf voel ik me in ieder geval goed en ik hoop dat ik er samen met de rest van de selectie een mooie koers van kan maken."

Live op televisie
De wegwedstrijd voor de elite vrouwen gaat zaterdag om 13.30 uur van start en finisht naar verwachting tussen 17.00 en 17.30 uur. Op televisie zullen de NOS, Sporza en Eurosport de koers live uitzenden. Titelverdedigster is de Deense Amalie Dideriksen, bij Boels-Dolmans een ploeggenote van Amy. De Nederlandse selectie bestaat naast Amy uit meervoudig wereldkampioene Marianne Vos, olympisch kampioene Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Janneke Ensing, de kersverse wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en Ellen van Dijk.

Parcours
Zoals al vermeld bestaat het parcours uit acht ronden van 19,1 kilometer. Op onderstaande kaart is het parcours te zien. Duidelijk is dat het, behalve in de laatste anderhalve kilometer van de omloop, nergens echt vlak is.

(Klik op de kaart voor een vergroting)

Foto's: Sportfoto.nl