Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Nederlandse titel op individuele achtervolging

donderdag 28 december 2017

Met tot twee keer toe een sterke rit en een eindtijd onder de drie minuten en veertig seconden, is Amy donderdagavond Nederlands kampioen op de individuele achtervolging geworden. In het Sportpaleis Alkmaar verwees ze Loes Adegeest, die haar debuut maakte op de wielerbaan, met een flinke voorsprong naar het zilver. "Ik ben hier absoluut blij mee", was Amy’s eerste reactie na het pakken van de titel. "Voor mijn doen rijd ik tot twee keer toe echt een goede tijd. Volgens mij is dit de eerste keer dat ik onder de 3.40 reed en dat direct twee keer."

En dat terwijl het woensdag juist helemaal niet liep. "We reden de puntenkoers en ik werd daarop nog vijfde, maar ik was echt niet fit. Het ging gewoon echt niet. Ik werd verre van fris wakker en dat merkte ik in de wedstrijd ook. Er zat gewoon niets in. Vanochtend dacht ik; ik zie wel hoe het vandaag gaat en als het niet gaat, moet ik me misschien ook maar afmelden voor de andere dagen. Gelukkig viel dat mee. Daardoor ben ik extra blij dat ik nu twee keer zo’n tijd rijd."

In de kwalificatie reed Amy al tegen Adegeest en won ze met zes seconden voorsprongen. Dat wilde niet zeggen dat ze zomaar een makkelijke rit naar het goud verwachtte in de finale. Amy: "Voor de tweede rit was ik wel een stuk zenuwachtiger. Juist nu wist ik niet hoe ik hersteld zou zijn, maar het ging eigenlijk wel prima. Ik kende Loes ook niet. Als je tegen bekende meiden rijdt, weet je wel of ze over het algemeen goed of slecht rijden de tweede keer. Nu wist ik het echt niet. Ik kon niet inschatten hoe ze zou zijn. Ik vond ook dat ze echt sterk reed. Zeker voor iemand die debuteert."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Daarmee haalde Amy wel ook iets opvallends aan. Er stonden weinig rensters van naam aan de start van de individuele achtervolging. "Dat dit onderdeel nu uit het internationale omnium is, zorgt ervoor dat er niet heel veel meer mee te winnen valt, maar het is gewoon heel zonde dat we hier met zo weinig meiden rijden. We hebben in Nederland de kwaliteiten namelijk wel. Ik vind het heel jammer dat er zo weinig zijn. Eigenlijk vind ik persoonlijk dat als je op de baan rijdt, je hier ook aan mee hoort te doen. Ik oordeel over niemand dat ze er niet zijn, maar ook ik heb niet getraind op een achtervolging. Heb je gewoon goed getraind, dan kun je die echter ook rijden."

Er staan nu nog twee onderdelen op Amy’s programma tijdens de Nederlandse kampioenschappen. "Morgen rijden we de koppelkoers en dan zaterdag de scratch. Door hoe het vandaag ging, ga ik er vanuit dat ik me morgen ook wel weer beter voel. Ik zie het wel. Het zal morgen heel lastig worden, ook al zijn er niet heel veel koppels. Maar we zien wel hoe dat gaat."

Foto boven: Sportfoto.nl