Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Bijzondere zege in Ronde van Drenthe

zondag 11 maart 2018

Winst in de Ronde van Drenthe, een World Tour wedstrijd. Wauw! Dat had ik nog niet direct verwacht. Het is me vandaag wel gelukt, maar ik heb nog altijd het idee dat ik het niet helemaal besef. Ik wilde heel graag een keer een grote overwinning pakken. De afgelopen jaren heb ik er wel tegenaan gezeten. Vaak ging het goed, maar die zege zat er steeds niet in. Ik ben hier ontzettend blij mee!

Afgelopen vrijdag reden we de Drentse Acht van Westerveld. Toen ging het lekker en dat was nu weer zo. En als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan kan ik zeggen dat ik op de baan al merkte dat ik goed reed. Ook had ik het idee dat die baantrainingen een positief effect hadden op mijn trainingen op de weg in Spanje. Vorig jaar mistte ik in het voorseizoen toch net dat kleine beetje extra. Dat is er nu wel en ik denk dat het baanseizoen daar echt aan meegeholpen heeft.

"Dat het zo zou gaan op de weg had ik nog niet gedacht."

Toch wist ik ook niet wat ik van mijn eerste koersen op de weg kon verwachten. Juist ook, omdat ik vooral naar de wereldkampioenschappen baanwielrennen had toegewerkt. Natuurlijk wist ik wel dat de vorm goed was, maar dat het zo zou gaan op de weg had ik nog niet gedacht. Zeker in zo'n lange koers als die van vandaag, want we reden een wedstrijd van bijna 160 kilometer.

Echt rustig heb ik me niet gehouden, zoals op televisie denk ik wel te zien is geweest. Anna kwam wel honderd keer naar me toe in de wedstrijd en zei; doe nou rustig, doe nou rustig. Maar het gaat op zo'n moment voor mijn gevoel bijna vanzelf.

Nadat we vier keer de VAM-berg hadden gedaan waren er nog  best wat kilometers te rijden. Toen kregen we te horen dat de twee keienstroken die er slecht bijlagen, geschrapt werden. Dat maakte de finale toch wat anders, want we wilden op de laatste keienstroken nog graag eens doortrekken. Danny is op zo'n moment heel goed in de communicatie. Die hield ons gerust. We hadden er dan ook niet heel veel stress over. We hadden namelijk een goed plan. Daar hielden we ons aan en dat is goed uitgepakt.

"De valpartij in de laatste kilometer zag ik wel een beetje aankomen."

De slotkilometers waren wel chaotisch. Er was in de laatste kilometer ook nog een valpartij, net achter mij. Iets dat ik ook wel een beetje aan zag komen, want het was ontzettend hectisch en die echte sprinters willen allemaal niet remmen. Dan krijg je zoiets.

In de sprint zelf kwam ik al vroeg op kop. Al vanuit de bocht en omdat ik daar zat moest ik ook wel aangaan. Ik zag Alexis Ryan komen, maar kon nog een keer doorversnellen en viel niet stil. Als ploeg hebben we super goed gereden vandaag. We hadden wel wat pech onderweg, maar hebben echt tot de finish er alles aan gedaan om te winnen. Dat ik ditmaal degene ben die het afmaakt is heel speciaal.

Nu kan ik de auto vol gaan pakken. Naast een bos bloemen kreeg ik namelijk een grote krans, een mountainbike, een televisie en nog heel wat meer cadeau's. Ja, dat is ook écht de Ronde van Drenthe.

Amy

Foto: Sportfoto.nl