Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Op de kant in Belgie

zondag 25 maart 2018

Met een vijfde plaats in Gent-Wevelgem, heeft Amy zich zondag opnieuw bij de besten getoond in een World Tour klassieker. De koers liep uit op een sprint met ruim dertig rensters. Daarin was de Italiaanse Marta Bastianelli de snelste. De eerste groep ontstond uit een eerste waaier, nadat het peloton in de laatste twintig kilometer mede door toedoen van Amy en haar ploeg Boels-Dolmans op de kant werd gezet.

Het duurde vrij lang voor de koers echt ontbrande, maar toen dat bij de laatste passage van de Kemmelberg gebeurde, brak het peloton ook direct in meerdere stukken. "Na de Kemmelberg werd er alleen niet doorgereden", vertelt Amy. "Dat deden wij trouwens ook niet. Ik zat er alleen met Megan. Chantal zat er niet bij en die wilden we er toch wel graag bij hebben."

Een flinke groep rensters kwam aansluiten, waarna het eerste peloton toch plaats weer uit meer dan zestig rensters bestond. "Dat was ook wel jammer, want Chantal sloot eerst met een groepje aan en ook toen werd er niet echt doorgereden. Op dat moment hadden we juist wel een mooie groep."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het plan moest dus weer anders. Behoorden waaiers tot de mogelijkheid? Amy: "We wisten van vorig jaar nog dat het toen op een deel niet mogelijk was door veel tegenwind, maar Danny zei nu dat onze enige kans was om het op de weg richting Ieper te doen. Toen we het daar probeerden brak het ook vrij snel. We draaiden daarna ook met veel rensters op kop, waardoor het tempo er ook in bleef."

Aanvallen in de slotfase
Tot de absolute finale, want daarin was duidelijk dat de eerste groep ging strijden voor de winst. "De meiden van ons team zijn daarin gaan aanvallen. Ik spaarde me wel voor de sprint, maar ben toch ook zelf nog wat mee gesprongen. Als ik goed zat kon dat ook."

De sprint kwam er echter toch. "Die sprint in Gent-Wevelgem is eigenlijk heel gemakkelijk, omdat het een brede weg is", vertelt Amy. "Maar van de andere kant is hij ook weer lastig, omdat je wel goed moet timen. Zelf kwam ik juist iets te laat, waar een aantal meiden juist te vroeg aan de sprint begonnen. Doordat we ook nog eens heel hard aan de sprint begonnen, was het heel chaotisch. Meer dan de vijfde plaats zat er helaas niet in."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook in De Panne op de kant
Gent-Wevelgem was al de tweede World Tour wedstrijd op Belgisch grondgebied in vier dagen tijd. Donderdag werd ook de Driedaagse Brugge-De Panne verreden. Een eendaagse koers, ook al doet de naam anders vermoeden. "Dat was een mooie koers", kijkt Amy terug op de wedstrijd die voor het eerst op de kalender stond voor de vrouwen. "Het was net niet zwaar genoeg, waardoor het heel zwaar werd."

Die laatste zin heeft wat uitleg nodig van Amy. "Er stond wind, waardoor het op de kant ging. Die wind was echter niet zwaar genoeg om het peloton echt te doen breken. Daardoor moest je 150 kilometer lang scherp zijn. Uiteindelijk brak het ook niet door de wind, maar juist op een kasseienstrook, waar ik ook nog ten val kwam. Gelukkig kon ik na een fietswissel terugkeren."

Een kopgroep reed heel lang vooruit en met Mieke Kröger werd de laatste koploopster pas bij het ingaan van de slotkilometer teruggepakt. "Dat die kopgroep de hele koers voorop reed was best bizar. Wij stonden achter hen echt niet stil, waarbij vooral Sunweb aan het rijden was, omdat zij de slag had gemist. Christine zat namens ons in de kopgroep, maar viel na een lekke band terug. Ze had een heel goede dag en we besloten voor haar te sprinten, waarbij ze knap derde werd."

Foto's: Sportfoto.nl