Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Goed begin in Giro Rosa

maandag 9 juli 2018

Na vier dagen koers in de Giro Rosa, is wel duidelijk dat het met de vorm van Amy wel goed zit. Tot nu toe finishte ze niet één keer buiten de top tien. Na een derde plek met Boels-Dolmans in de ploegentijdrit, wist ze vijfde te worden in de tweede etappe en vervolgens achtste in zowel de derde als de vierde rit. "Ik ben hier naartoe gegaan met het idee om het team te helpen en kon nu drie dagen sprinten. Dat ging goed."

Koersen in de Giro Rosa, dat is wel even wat anders dan in veel andere wedstrijden. "Het vrij chaotisch allemaal", vertelt Amy. "In de finales gaat het veel links, rechts en met obstakels. Dat is toch wel heel anders dan veel andere koersen en er staan veel meer Italiaanse teams aan de start dan in andere wedstrijden. Daardoor rijden we met een heel ander peloton dan normaal. Daar komt nog bij dat de klassementsrensters zich zoveel mogelijk willen sparen en heel voorzichtig rijden. Ik ben dan ook wel blij dat de bergen nu komen. Dat zorgt voor wat rust."

De etappes twee tot en met vier liepen allemaal uit op een massasprint en daarin werd Amy door het team naar voren geschoven. "We hebben geprobeerd om met de ploeg een lead-out te doen. Dat doen we niet vaak, maar we probeerden het gewoon. Ik had ook gezegd dat ik het risico wel wilde nemen en het gaat steeds beter."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toch is het in de Giro Rosa wel echt alle zeilen bijzetten in die massasprints. Amy: "Makkelijk is het niet. Het is chaotisch en je raakt elkaar constant kwijt. Vandaag ook. Dan zit je er wel, maar uiteindelijk ook weer niet. Dat is ook wel het lastige aan een massasprint. Het kan net goed gaan en dan win je, maar ook net fout en dan ben je nergens."

'Goed mijn werk doen'
Het sprintwerk lijkt nu bijna achter de rug. Dinsdag is er nog een kans, maar kan het ook heel anders lopen. Amy schikt zich daarbij vooral in een rol ter ondersteuning. "Megan wil graag kort eindigen in het klassement. Nu werd het de eerste drie dagen sprinten en dat was even omschakelen. Ik ben geen massasprinter, maar kan niet ontkennen dat het goed gaat de laatste tijd. Nu hoop dat ik goed mijn werk kan doen in de komende dagen."

Waar het dan op uitloopt is de vraag. "We verloren in de ploegentijdrit maar twaalf seconden en daar kunnen we heel blij mee zijn. Ook de andere dagen waren goed. We bekijken het ook van dag tot dag. In de aankomende dagen verwacht ik dat het meer mijn taak zal zijn om Megan zo goed mogelijk van voren te houden. Ik kan me ook voor heel veel dingen inzetten, want ik ben vrij allround."

Niets te verliezen
En zelf? "Ik ben tevreden met de vorm", vertelt Amy. "Dat maakt de Giro toch iets leuker. Daarbij lijkt het me leuk om zaterdag de Zoncolan op te rijden, maar ik maak me echt niet druk om mijn eigen prestaties. Ik heb hier ook niets te verlizen en hoop echt van waarde te zijn voor de ploeg. Natuurlijk had ik het leuk gevonden als ik een leuke uitslag had kunnen rijden, maar dat zat er helaas niet in tot nu toe."

Foto's: Cor Vos