Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Werken voor goed Giro klassement

vrijdag 13 juli 2018

De vlakke etappes in de Giro Rosa zijn inmiddels achter de rug en de bergen zijn bereikt. Daarin doet Amy vooral haar werk voor ploeggenote Megan Garnier, die ambities heeft om een goed algemeen klassement te rijden. Woensdag en donderdag waren daarin belangrijke dagen, met een aankomst bergop en een klimtijdrit. "Ik denk dat we heel blij moeten zijn als Megan hier het podium haalt", vertelt Amy, nu Guarnier met nog twee ritten te gaan zesde staat.

In de klimtijdrit van donderdag viel het mee, maar buiten dat is het flink warm in Italië. Dagelijk rijdt het peloton in temperaturen van dertig graden of hoger. Amy: "Het is hier flink warm ja, maar we zijn er na acht dagen inmiddels wel een beetje aan gewend. Vandaag was het echter wel pittig. Ook omdat er best hard gereden werd." Het was dan ook een soort overgangsrit, met kansen voor aanvallers.

Er leken ook mogelijkheden te zijn voor Amy. "Ik zat goed van voren op de laatste beklimming, met de top op acht kilometer van de finish, maar ze reden in de afdaling gewoon heel hard naar beneden. Die drie zijn gewoon niet te volgen." En die drie waren Marianne Vos, Elisa Longo-Borghini en Lucinda Brand. Zij kwamen in genoemde volgorde over de streep, met 23 seconden voorsprong op het flink uitgedunde peloton.

'Jammer dat het gat niet dicht ging'
Met het trio vooruit, schikte Amy zich ook direct in een andere rol. "Uiteindelijk waren ze weg en heb ik geprobeerd om voor Megan het gat op Lucinda nog zo klein mogelijk te krijgen. Aan het einde was het gewoon op bij mij. Het is jammer dat het gat niet dicht ging, maar ik ben heel tevreden met hoe ik vandaag gereden heb. Het gaat sowieso wel lekker deze week."

Annemiek van Vleuten verpuverde donderdag de concurrentie in de klimtijdrit en heeft een flinke voorsprong opgebouwd in het klassement. Daarachter zijn de verschillen kleiner. "Het podium is nog wel haalbaar voor Megan. Nu Annemiek zo'n grote voorsprong heeft, wordt winnen wel heel moeilijk en je moet ook realistisch zijn. Dat wisten we van te voren ook al, want ze is gewoon ontzettend sterk."

Monte Zoncolan
De negende etappe zal zaterdag een sleutelrit zijn. Na een lange vlakke aanloop wordt er tien kilometer geklommen naar de finish. Dat is niet zomaar een klim. De rensters moeten namelijk de Monte Zoncolan op. Die kent een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9%, met een piek van liefst 22%. En kijkt Amy daarnaar uit? "Onwijs", laat ze lachend weten.

Foto: Sportfoto.nl