Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Bronzen medaille in koppelkoers bij EK

dinsdag 7 augustus 2018

Samen met Kirsten Wild heeft Amy dinsdag een bronzen medaille gepakt op de koppelkoers van de Europese kampioenschappen baanwielrennen. Die werden georganiseerd in het Schotse Glasgow, waar deze week onder meer ook de EK wegwielrennen, turnen en triathlon worden gehouden. De Deense vrouwen gingen met de titel aan de haal. Tweede werd Rusland. Amy werd zondag ook al vierde op de afvalkoers.

"We gingen echt kapot", kijkt Amy na afloop van de koppelkoers terug. "Wat was dit een zware wedstrijd! We hebben ontzettend veel sprints gereden en dat zie je ook wel aan de punten die we pakten. Denemarken en Rusland pakten een ronde voorsprong en daarmee twintig extra punten. Wij reageerden niet, net als de Engelsen en Italianen. Dat is ook het spelletje en dan kan je vrij weinig."

Met de ronde voorsprong van de Denen en Russen, werd de wedstrijd ook direct anders. Amy: "Toen gingen we voor het podium en het is mooi dat dat nu nog wel gelukt is. Daarbij, vergeleken met andere wedstrijden was dit tactisch gezien onze beste wedstrijden. Natuurlijk wil je graag winnen, zeker nadat we nu al meerdere keren op het podium hebben gestaan, maar we zijn ook heel blij dat er progressie in zit."

Die vooruitgang moet uiteindelijk leiden naar een mooi resultaat tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "Kirsten en ik zijn vanaf nul met elkaar begonnen. Richting Tokio zullen we steeds meer baanwedstrijden gaan rijden en nu is het belangrijk dat we ervaring opdoen. Het spelletje gaat steeds beter. Nu pakken op dit EK wel twee teams een rondje, maar van de andere kant is het wel positief dat we de Engelsen en Italianen achter ons houden."

Afvalkoers
Zondag deed Amy ook al een bijzondere ervaring op in de afvalkoers. "Die had ik op internationaal niveau nog nooit gedaan en dat was toch wel even anders dan een nationale wedstrijd. Met het oog op de koppelkoers vond ik het ook wel goed om deze wedstrijd te rijden en met die gedachte ging ik ook van start."

Die gedachte sloeg al gauw om naar een andere, toen Amy door had dat er misschien wel meer te halen viel. "Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan", vertelt ze. "Toen dacht ik; nu wil ik ook het podium halen. Maar ik maakte een paar tactische foutjes en dat maakte het wel zuur. De dag erna heb ik de afvalkoers binnen het omnium gekeken en dan denk je; ja, zo had ik het moeten doen. Ik heb er wel van geleerd, maar had liever die medaille gehad."

Zweden en baanwedstrijden
Het vervolg van Amy's wedstrijdprogramma laat niet heel lang op zich wachten. "Woensdag vertrek ik al naar Zweden. Daar gaan we met het team direct voor de ploegentijdrit trainen, waar we zaterdag ook goed hopen te rijden. Dat is een mooi meetmoment met het oog op de WK ploegentijdrit in september. Na Zweden rijd ik in Duitsland nog wat kleine baanwedstrijden, om zo punten te halen, en daarna staat de Boels Ladies Tour gepland."

Foto: Sportfoto.nl - Simon Wilkinson