Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Brons na warme strijd op NK

zaterdag 29 juni 2019

Voor het tweede jaar op rij is Amy op het podium geëindigd bij de Nederlandse kampioenschappen wielrennen. Waar ze vorig jaar in Hoogerheide tweede werd, finishte ze ditmaal in Ede als derde. Lorena Wiebes won de sprint om het goud en Amy zag ook Marianne Vos net voor de finish nog passeren. Sinds 2012 wist Amy bij de NK telkens in de top vijf te finishen. "De laatste paar jaar ben ik er dichtbij, dus ieder jaar hoop je dat het lukt."

Het duurde lang voor het NK ontbrande, maar toen een kopgroep in de finale weg was met daarin onder meer Chantal Blaak en Ellen van Dijk, was het aan Parkhotel Valkenburg om het gat te dichten. Het team van Wiebes had daar veel moeite mee, waarna in de laatste tien kilometer Annemiek van Vleuten doortrok en een nieuwe eerste groep ontstond. Daarin zat Amy ook Blaak en Anna van der Breggen.

"De meiden hebben heel hard voor me gewerkt vandaag, maar er waren er gewoon twee beter", vertelt Amy. "Na de laatste bocht voor de finish viel het even stil. Daar was ik al bang voor. We hadden gezegd dat je als derde door de bocht moest gaan, maar ik had niet verwacht dat Ellen het daar stil zou laten vallen. De snelheid was er al uit. Ik wou gelanceerd aankomen. Dan weet ik dat ik Lorena misschien kan hebben. Nu was de snelheid eruit en dan heeft zij een hardere aanzet."

'Goede koers gereden'
Zo eindigde de koers wel in een sprint, maar niet in de massasprint waar de ploeg van Wiebes voor leek te gaan. Amy: "We hebben er als peloton een mooie koers van gemaakt. Iedereen weet dat Lorena de snelste is en ik ben blij dat iedereen er nog hard voor gekoerst heeft. Als ploeg hebben we ook gewoon een goede koers gereden en ik voelde ook echt wel goed vandaag. Het is dus heel jammer als het dan niet lukt. Alles moet perfect lopen, wil je Lorena kloppen."

Moeilijk te organiseren
Het NK werd onder warme omstandigheden verreden. Dat had zijn invloed, maar met 122 kilometer was de koers wel kort en ook het parcours was vrij vlak. "De organisatie vind ik heel goed, maar het rondje vond ik niet NK waardig", kijkt Amy er op terug. "Het was best wel gevaarlijk, met veel obstakels, en de afstand vond ik ook te kort. Maar ik ben blij dat Ede het organiseert, want het blijkt heel moeilijk te zijn, dus dat is de andere kant van het verhaal. Ik denk alleen wel dat je hier een heel mooie omgeving hebt om er meer van te maken."

Foto: Sportfoto.nl