Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Europees kampioen wielrennen

zaterdag 10 augustus 2019

In Alkmaar, niet eens zo ver van haar huis, is Amy zaterdag Europees kampioene wielrennen geworden. Na een slopende wedstrijd, die onder zware omstandigheden verreden werd, was ze in de sprint de snelste van een kopgroep van drie. Een groot deel van de koers reed Amy samen met de Italiaanse Elena Cecchini en de Duitse Lisa Klein, twee ploeggenotes bij Canyon-Sram. In genoemde volgorde verwees ze hen in de sprint met drie vervolgens ook naar het zilver en brons.

"We reden al zo lang samen op kop dat ik dacht, nu wil ik het afmaken ook", kijkt Amy na afloop terug. "Ik ben ontzettend blij dat het me gelukt is om hier te winnen. Het was zo mooi om deze wedstrijd te rijden. Er stonden veel mensen langs de kant die ik ken en ik heb mijn naam heel vaak gehoord. Dit EK werd ook vlakbij mijn huis verreden. Dit is heel mooi."

Met windkracht 7 in en rond Alkmaar, kon het al niet anders dan dat het een zware koers zou worden. Tel daar het parcours bij op, met veel draaien en keren, en spektakel was gegarandeerd. Daar zorgde het Nederlandse team zelf ook voor. "We zijn volle bak van start gegaan. Op dit parcours moet je vooraan zitten en daarom zijn we er vol ingevlogen. Daardoor zag je ook dat het al snel brak."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Amy vond zichzelf eerst terug in een grote eerste groep, samen met vijf landgenotes. Vervolgens reed ze samen met Cecchini en Klein weg. Achter haar viel het eerst stil, waarna enkele landen begonnen te achtervolgen en uiteindelijk ook Nederland. Dat riep vragen op, maar Amy legt uit: "Daar vroeg ik zelf om. Ik wilde dat er druk gehouden worden, omdat die twee meiden dan ook door moesten blijven rijden en het niet stil zou vallen. Zelf voelde ik me namelijk erg goed en zo hadden ze ook geen kans om aan te vallen."

'Je moet het nog wel doen'
De achtervolgers kwamen tot op veertig seconden terug, maar in de finale liep het verschil weer op. In de laatste twee kilometer keken de koplopers vervolgens vooral naar elkaar. "Toen we de laatste bocht ingingen dacht ik maar één ding; ik moet winnen. Er komt ieder kampioenschap wel iemand van Nederland voorop te zitten. Ik ben blij dat het vandaag mijn dag was. Ik merkte dat ik beter was dan die andere twee, maar dan moet je het nog wel doen."

Woensdag ook al goud
Het is voor Amy haar eerste individuele gouden medaille op een kampioenschap op de weg, sinds ze bij de elite vrouwen rijdt. In teamverband had ze echter al vaker succes, waaronder afgelopen woensdag. Toen won ze met Nederland de Europese titel op het nieuwe mixed team onderdeel, waarbij eerst drie mannen en vervolgens drie vrouwen een ploegentijdrit reden.

Foto's: Sportfoto.nl