Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Opnieuw goud op koppelkoers bij WK

zaterdag 29 februari 2020

Voor het tweede jaar op rij is Amy samen met Kirsten Wild wereldkampioen op de koppelkoers geworden. In Berlijn toonden ze zich, minder dan een half jaar voor het onderdeel ook op de Olympische Spelen wordt afgewerkt, oppermachtig. Amy en Kirsten wisten 36 punten te verzamelen. Dat waren er liefst twaalf meer dan het Franse koppel, dat tweede werd. "We zijn heel blij met deze titel. Het was echt een doel in het traject richting de Olympische Spelen."

Al vanaf de eerste sprint waren Amy en Kirsten actief. "Alles liep gewoon super goed", kijkt Amy terug op de wedstrijd. "Technisch en tactisch. In de trainingen gingen het ook al erg goed. We hebben veel met de mannen mee kunnen trainen. En we voelden ons ook goed. We hebben vooraf tegen elkaar gezegd dat opnieuw winnen mogelijk was, maar dat het ook heel moeilijk zou zijn. Dat we vervolgens op deze manier weer winnen is bijzonder. Dat hadden we niet verwacht."

Na de eerste sprint was er al een leidende positie. "We wilden het eigenlijk wel aankijken, maar we waren ook super gefocust. We waren ons er wel bewust van dat we de trui konden verliezen, maar hebben de focus echt op onszelf gehouden. De eerste sprint wonnen we direct en ook in de tweede kwamen we kort. Het ging bijna als vanzelf. Op zo'n moment is er geen weg meer terug. En waar we normaal altijd een moment hebben dat we er wat doorheen zakken, hadden we dat nu ook niet."

(Tekst gaat verder onder de foto)

'Je bent nooit zeker'
Zo bouwden Amy en Kirsten een behoorlijke voorsprong op. Zien ze dat eigenlijk zelf ook tijdens de wedstrijd? "Je houd wel een beetje de stand bij", vertelt Amy. "Je weet dan globaal hoe iedereen ervoor staat. Het scorebord kun je ook wel snel zien, maar je kunt natuurlijk niet uitgebreid kijken. We hebben Tim echter ook langs de kant, die ons dingen door kan geven. Maar je bent nooit zeker. Het is een heel chaotische wedstrijd. Je bent pas zeker als je veilig over de streep bent. Zelf had ik ditmaal niet door dat we zover voor stonden. De Fransen pakten tien punten in de laatste sprint en wij vier, maar we hadden nog een flinke voorsprong."

De plaatsing voor de Olympische Spelen was eerder al een feit. Daar hoefde Amy nu dan ook geen rekening mee te houden. "Dat we al geplaatst waren heeft ons wel rust gegeven. We konden ons nu puur focussen op dit WK en zijn ook nog niet heel druk met de Olympische Spelen. Dat is ook pas in augustus. Is het volgende week, dan weet je dat je nu goed bent. Maar er gaan nog veel landen stappen maken en we weten dat ook wijzelf nog stappen kunnen maken."

Geslaagde test
Toch geeft de tweede wereldtitel op rij ook vertrouwen. Amy: "Dit is wel een soort test en die is geslaagd. Dat dit goed uitpakt is heel mooi. Die trui zelf is ook iets bijzonders. Je traint het hele jaar erin en rijdt er wedstrijden in. We wilden er echt hard voor strijden om de trui te behouden." Veel zal Amy de trui de komende weken echter niet aan hebben. Ze gaat de weg weer op. Haar eerste wedstrijd zal op vrijdag 13 maart de Drentse Acht van Westerveld zijn.

Foto's: Sportfoto.nl / Arne Mill