Instagram access token:
Amy Pieters

Nieuws

Kamergenootjes interview: Amy en Anna

dinsdag 9 december 2014

De Nederlandse selectie trekt iedere winter naar een ander oord voor een trainingskamp. Dan wordt de kou verlaten om in goede omstandigheden flink wat trainingsuren te kunnen maken. Dit jaar is dat niet anders, hoewel er toch wel een verschil is. Samen met acht andere Nederlandse toprensters en bondscoach Johan Lammerts is Amy namelijk aan het trainen in het Amerikaanse Florida.

Haar kamer deelt Amy in Amerika met Anna van der Breggen. Zowel Amy zelf als Anna laten hun website bijhouden door Aschwin Kruders van Sportpromotions.nl. Daarom leek het hen wel een leuk idee om een dubbelinterview te houden. Het 'kamergenootjes interview' dus. Amy en Anna kregen beiden vijf vragen voorgelegd en daar kwam het onderstaande interview uit.

Jullie zijn kamergenootjes daar. Mag je die zelf kiezen, wat vindt je belangrijk als het gaat om een kamergenoot en ben je tevreden met je huidige?
Anna: "Dit jaarlijkse trainingskamp is met de nationale topsportselectie. Een verschil met trainingskampen die we met onze eigen ploeg doen, omdat we nu als 'concurrenten' met elkaar trainen en dus ook bij elkaar op de kamer liggen. Ik ken Amy al goed vanaf trainingskampen die we samen hadden bij de junioren. We mogen zelf kiezen ja. Waarschijnlijk hebben we de rest van het jaar nog genoeg tijd om een kamer te delen met een ploeggenoot, dus is dit wel leuk voor de afwisseling. En geen paniek.. na dit trainingskamp proberen we elkaar er gewoon weer af te rijden, haha"
Amy: "Ik heb geen ploeggenoten mee dus ik had weinig keus ;-) Haha nee, zoals Anna al zei; we kennen elkaar al lang en hebben al heel vaak de kamer met elkaar gedeeld. Dus ik vind het wel fijn dat we nu ook deze twee en een halve week kamergenootjes zijn. Ik denk dat wij elkaar al aardig goed aanvoelen. Met onze gewoontes, maar ook qua humor liggen we aardig op één lijn."
Anna: "Wat een gekwijl hier, het toetsenbord is er nat van..!"
Amy: "Jammer dat jullie haar niet konden zien glunderen toen ze het las, haha."

Jullie zitten nu een week in Amerika. Dat is wel even wat anders dan gebruikelijke trainingskampen of niet? Hoe is het tot nu toe?
Anna: "Wij zijn beiden nog nooit eerder in Amerika geweest, dus het is weer een ervaring om in een ander werelddeel te zijn. Het is bijzonder om te zien hoe groot alles, maar dan ook echt alles, is! De auto’s, supermarkten, fastfoodketens, mensen enzovoort. De platte krokodillen en schildpadden waren ook nieuwe ervaringen. Qua trainen is het echter het bekende verhaal en verschilt het weinig van de voorgaande jaren."
Amy: "Alleen merk je hier wel echt als verschil dat het helemaal vlak is, maar ook dat is voor dit tijdstip van het jaar geen ramp. We kunnen mooi onze uren maken en dat is nu vooral erg belangrijk. En als je dan zo'n periode voor de deur hebt staan is het natuurlijk wel een luxe wanneer je dat nu in Amerika mag doen met een hoop gezelschap."

Uiteraard gaat het om het trainen, maar is het zo’n kamp verder niet verschrikkelijk saai? Hoe kom je de dag door?
Amy: "Saai? Ik kom eerder tijd tekort! Haha nee, als ik heel eerlijk ben heb ik mij hier nog geen minuut verveeld. We zitten met alle rensters in één huis. Dat zorgt er dus ook wel voor dat je je niet echt kunt vervelen. Maar je bent op zo'n trainingskamp sowieso ook wel extra gefocust bezig met je trainingen. Je stapt 's morgens de fiets op voor je uren en tegen de tijd dat we weer terug zijn is het alweer middag. Na de lunch is er soms de mogelijkheid voor een massage, of als het jouw beurt is om te koken ga je boodschappen doen. En als je geen van beiden hebt, dan pak je wat tijd om te rusten of om iets anders te doen. Daarbij zijn de rustdagen de ideale dagen om wat voor de teambuilding te gaan doen, want ook dat is een belangrijk onderdeel van zo'n trainingskamp. Saaie momenten heb ik nog niet echt meegemaakt hier."
Anna: "Met negen meiden in een huis... Ik ben het met Amy eens, alles behalve saai! Op een trainingskamp heb je alle voorzieningen die je nodig hebt om goed te kunnen trainen en daarnaast hebben we ook nog goed weer, ondanks wat regenbuien. Als je veel uren maakt op de fiets is de mogelijkheid om rust te hebben erg fijn en thuis heb ik wat minder rust dan op een trainingskamp."

Even naar de trainingen. Wat hebben jullie al gedaan en wat voor een soort trainingen staan allemaal nog op de planning?
Anna: "We begonnen niet allemaal op hetzelfde niveau, dus de trainingsintensiteit verschilt per persoon en daar zijn we ook vrij in. Ik zat zelf door mijn blessure nog niet zo lang op de fiets en heb daarom vooral rustige duurtrainingen gedaan, afgewisseld met wat krachttraining. Dit zal ik de komende week uitbouwen tot wat meer uren op de fiets."
Amy: "Maar ik denk dat het doel van iedereen wel hetzelfde is hier. Vooral zoveel mogelijk uren maken en een goede basis neerzetten voor de rest van het seizoen."

Met welk doel ben je nu aan het trainen als je kijkt naar het seizoen? En houdt je er in je trainingen dan ook rekening mee of je bijvoorbeeld al in Qatar of pas in Waalse Pijl goed wilt zijn?
Amy: "Ik ben hier, zoals ik net ook al aangaf, vooral om een goede basis neer te zetten en zie niet heel veel verschil of je al in Qatar goed moet zijn of Waalse Pijl. Ik vind dit trainingskamp vooral heel belangrijk voor mijn basis en dat ik vanuit hier verder kan opbouwen. Ik heb lang rust gehad na het seizoen en moet nu echt weer een tijdje opbouwen. Dat probeer ik hier zo goed mogelijk te doen."
Anna: "Inderdaad, we werken hier aan de basisconditie. Of Qatar onze eerste wedstrijd is of niet, de basisconditie is belangrijk voor de rest van het seizoen."